Boerenzwaluw (Hirundo rustica)

Elk jaar heb ik toch wel de wens om de boerenzwaluw te fotograferen. Hier thuis is het me niet gelukt, maar in Enschede op een leuk pad met prikkeldraadhekken lukte het wel. Ik ben ’s avonds in het weiland gaan zitten en wachtte op de dingen die zouden gebeuren. Regelmatig gingen de “boertjes” op het hek zitten, één voor één, totdat het een leuke rij werd.

boerenzwaluw(Hirundo rustica)

Veel mensen vinden een vogel op prikkeldraad lelijk, ik houd van prikkeldraad. Je moet er alleen niet tegen aan vallen en dat is hier op dit pad weleens gebeurd met een snelle biker die, vanwege het mulle zand, viel.

boerenzwaluw(Hirundo rustica)

Oogcontact.

boerenzwaluw(Hirundo rustica)

Oei, daar komt weer zo’n snelle biker…

boerenzwaluw(Hirundo rustica)

Wegwezen.

Omdat ik bijna elke avond naar deze plek ging, weet je op een gegeven moment wat er gebeuren gaat en kan je er op anticiperen. Met dit soort foto’s ben ik dan wel in mijn sas en kijkend op mijn scherm beleef ik het weer.

4 Comments

 1. Boerenzwaluwen zijn altijd leuk, maar ze fotograferen valt niet mee. Dan is het des te leuker als je ze zo op een rij aantreft. prikkeldraad of niet, ik vind het leuk.
  Jammer dat de fietser ze toch liet wegvliegen, maar jij hebt een leuke serie eraan overgehouden
  groetjes Ghita

 2. A. Kieftenburg

  De Boerenzwaluwen willen vaak op een halfhoog hekje of draad zitten; zoiets van ‘drie kleine kleutertjes die zaten op een hek, die zaten op een hek…’ Voor de kers op de taart hebben de laatste twee foto’s gezorgd doordat de fietser die op een impressionistische wijze in beeld is gebracht. Ik heb een aantal jaren een keer een prijs gewonnen toen ik meedeed aan een fotowedstrijd (de enige waaraan ik ooit heb meegedaan) met als onderwerp een Grutto. Ik had op een eenzelfde wijze een boer op een tractor op de achtergrond. De Grutto stond op een poot (z’n laatste?) op een paaltje, waarbij ik wilde suggereren dat deze mooie weidevogel, als er niets verandert, het zal moeten afleggen tegen monocultuur van de steeds minder wordende bloemrijke weiden en de verschraling van het bodemleven door een te laag grondwaterpeil en de (over) bemesting. Ook het te vroeg maaien in het voorjaar is fnuikend voor het jonge grut van de Grutto….en andere weidevogels.

 3. Hoi Willie,

  zwaluwen zijn altijd geweldig om te zien en ook om te footgraferen. Nu is dat laatste lang niet gemakkelijk maar jij laat hier een hele mooie en sfeervolle foto’s zien. Dit is echt prachtig gedaan en dit is dan ook echt genieten!

Comments are closed.