De Hulk

De Hulk binnen- en buitendijks

Gelegen ten zuidwesten van Hoorn en ten noorden van Scharwoude langs de A7

Achter de eeuwenoude Westfriese Omringdijk, op het kruispunt van de trekvaarten naar Alkmaar en Amsterdam ligt De Hulk. Een waterrijk en parkachtig gebied, waarin bomen, struiken en grasland elkaar afwisselen. Een deel van het gebied wordt ingezet voor natuurbouw. Hier vindt u uiteenlopende planten- en diersoorten.

De Hulk is 58 hectare groot en bestaat uit een binnen- en een buitendijks gebied. U kunt er wandelen, fietsen, varen en vissen. Voor de kinderen zijn er fijne speelweiden. Bij het gemaal onderaan de dijk is een kano-overstapplaats. Hier kunt u vanuit het Markermeer overstappen naar het binnenvaarwater. Vaar de prachtige route richting polder de Westerkogge, waar het water de dijkdorpen met elkaar verbindt. Vanaf het water geniet u van de weidse omgeving en de fraaie stolpboerderijen. Ook erg mooi op de schaats.

De plek hierboven beschreven, ontdekte ik een paar weken geleden. Op www.waarneming.nl stond vermeld dat de Purperreiger daar gezien was, een vogel die nog op mijn verlanglijstje staat. Op de dijk zelf had ik weleens gereden maar ik wist niet dat het buitendijks zo interessant is. De Purperreiger was er niet maar wel zo’n 6 Grote Zilverreigers (Ardea alba) één Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta) en veel Blauwe Reigers (Ardea cinerea).

Grote Zilverreiger

Zo lijkt het niet echt mooi of interessant met Hoorn op de achtergrond en de grote kraan en blauwe borden, ze zijn daar zand aan het opspuiten langs het Markermeer.

De oeverdijk wordt in 2,5 jaar (inclusief inklinkperiodes) aangelegd tussen de schouwburg en Schardam, als versterking van de Markermeerdijk.

Op een gegeven moment gingen de Grote Zilverreigers op de wieken…

Grote Zilverreiger

Grote Zilverreiger

Grote Zilverreiger

Blauwe reiger

De Blauwe reiger, ik vind het net een pentekening met hier en daar wat groen.

Blauwe reiger

En echt in het groen.

Blauwe reiger

Nog meer groen en in gezelschap van een Wilde eend. Op een half uurtje rijden van huis, voor herhaling vatbaar.

 

 

 

 

4 Comments

  1. De Hulk, een bijzondere naam voor een natuurgebied. Ik dacht gelijk aan de tv-serie uit vervlogen tijden. 😉
    De foto’s van de zilverreiger in vlucht vind ik prachtig.
    Ook de blauwe reiger heb je binnen dit landschap mooi in beeld gebracht, ook al is het niet mijn geliefde vogel door het gevis in onze vijver.
    De purperreiger blijft dus nog even op het lijstje staan. Toch maar een keer naar de Weerribben? Je bent welkom hoor. 🙂

Comments are closed.