Drie dagen B&B

Van onze zoon kregen we drie dagen B&B aangeboden op de Zuidkamp in Enschede.

 

Zuidkamp is de voormalige legerplaats die hoorde bij de vliegbasis Twenthe. De legerplaats had een oppervlakte van 45 ha. en ligt een paar kilometer ten zuiden van de voormalige vliegbasis.

Het kamp werd in de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Luftwaffe aangelegd tegelijk met de ombouw van het burgervliegveld tot Fliegerhorst. Zuidkamp was zo opgezet dat het vanuit de lucht leek alsof onderdeel was van het Twentse essen- en coulisselandschap. De gebouwen zien er echter niet typisch Twents uit, maar zijn ontworpen naar de nationaalsocialistische ideeën van de Reichsheimstättenamt.

Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht zijn intrek in Zuidkamp en breidde de bebouwing geleidelijk uit. Met het vertrek van de luchtmacht van de vliegbasis werd ook het Zuidkamp gesloten.

Tegenwoordig is het Zuidkamp onderdeel van het stedenbouwkundige plan ’t Vaneker. Er zijn vele luxueuze nieuwbouwprojecten gerealiseerd. De originele bebouwing is echter nog altijd te herkennen ondanks vele ingrijpende verbouwingen.

 

Wij logeerden in B&B Hospitaliteit, dit gebouw moest in de oorlog vanuit de lucht op een ‘ziekenhuis’ lijken, vandaar de naam!

hospitaliteit

hospitaliteit

Robert en Christel hebben al veel werk verzet en nu zijn er inmiddels twee kamers en een appartement gerealiseerd. Ik neem jullie mee tijdens een wandelingetje in de omgeving.

 

zuidkamp

De laatste jaren zijn er veel nieuwe huizen gebouwd, de een nog groter dan de ander. Links op de foto staat een nieuw huis en rechts achter de bomen, in de bocht een schattig ouder huisje.

 

schuurtje

Een schuurtje begroeid en vervallen…

 

knotwilg

Links van de knotwilgen slingert een beekje.

 

zuidkamp

Dit moest in de Duitse periode een ‘kerk’ voorstellen, deze is verbouwd tot mooie appartementen.

 

zuidkamp

Boven een drietal ‘boerderijen’  van binnen verbouwd, van buiten meest oorspronkelijk, mooi nog met de oude bomen eromheen.

 

kei

Een kei mooi begroeid met mos.

 

zuidkamp

Ja, en dan dit huisje, gebouwd eind dertiger jaren in opdracht van een echtpaar. Zij hebben er een paar jaar ingewoond en werden er in de oorlog door de Duitsers uitgezet.  Later hebben er Engelse militairen ingezeten, toen weer het echtpaar, waarvan de man kort daarna overleed. Vervolgens hielden Nederlands militairen van de luchtmacht er kantoor, daarna werd het antikraak bewoond.

En toen op een dag liep mijn zoon daar hard en zag dat het te koop stond…  . En zoon en schoondochter wonen daar nu met veel plezier, al ruim zes jaar en hopen er oud te worden! En wat ik al schreef er worden veel nieuwe huizen gebouwd maar dit blijft het mooiste huisje. 🙂

 

ps Op de website van de B&B kun je bij  ‘Geschiedenis ‘ een uitgebreide uitleg lezen over de voormalige legerplaats.

8 Comments

  1. Zo te zien is het daar mooi wonen. Ik vind het mooi dat de oorspronkelijke gebouwen zijn omgebouwd tot appartementen waarbij de uiterlijke kenmerken zijn behouden.
    Dat is een heel mooi huis en mooi plekje. Wellicht jammer dat ze ver bij jullie vandaan wonen.
    Mooie detailfoto van de kei met diverse mossen.

  2. Dat vind ik ook een erg mooi huis. Een fraai ontwerp, niet te groot en niet te klein.
    En kijkend naar de foto’s van wandeling, ziet de omgeving er ook niet verkeerd uit.
    Ook je detailfoto’s van de vervallen schuur en de mossen mogen er zijn.

Comments are closed.