Eerstelingen

Meestal luister ik op de zondagochtend naar “Vroege Vogels” en de fenolijn heeft mijn speciale belangstelling. Mensen kunnen bellen om hun waarnemingen door te geven en dan vooral de eerstelingen. Nu zijn er om deze tijd van het jaar veel eerstelingen, qua vogels, planten, vlinders enz. enz. Mijn eerstelingen afgelopen week waren de nachtegalen, grasmus, boomblauwtje, koolwitje. De pimpelmezen zijn druk met het inrichten van hun “huisje”. Ze vlogen de afgelopen weken in en uit, in en uit, in en uit, volgens mij waren ze de boel aan het opmeten :-). En nu zijn ze met de inrichting bezig, soms is de bek zo vol met pluis dat de opening te klein is. In ieder geval zit er nu schot in!

Het weer is prachtig afgelopen week en daarom besloot ik woensdag na het avondeten de polder in te fietsen. Ik heb aardig wat grutto’s gehoord en gezien, dat stemt me hoopvol! Op verschillende plekken kon ik foto’s nemen. Ze waren druk met foerageren in het gras, zo te zien zat er veel eetbaars voor ze.

grutto

Het poeren in de grond gaat supersnel en ik had dan ook wat bewogen beelden, maar deze kan ermee door.

Er liepen en fietsten veel mensen in de polder, iedereen wil genieten van het mooie weer. Ook reden er geregeld groepen motorrijders en moest ik oppassen dat ik niet teveel opging in het fotograferen. Niet languit op de weg ofzo… Laag langs de slootkant en zoals de foto boven, vanachter een hek ging het goed en ben ik heel thuisgekomen. In het laatste licht, het werd al een beetje heiig, heb ik nog wat foto’s genomen van een grutto in tegenlicht.

grutto

4 Comments

 1. Hoi Willie,
  leuk dat je al zoveel eerstelingen hebt gezien en dit ook doorgeeft.
  Je foto;’s van de Grutto’s zijn ook erg mooi.
  Ik ben heel benieuwd naar de rest van je foto’s.
  Groetjes, Helma

 2. A. Kieftenburg

  Het is, vind ik, best wel lastig om van een algemene vogel zoals de Grutto een onderscheidende foto te maken. Met de tweede foto vind ik dat je daar wel in bent geslaagd. De aparte houding van de Grutto, én het nadrukkelijk waakzame oog, in een sfeer van een zichtbare avondrust, vormen mijn gedachten waarom ik dat vind.

  Groet van Anton.

Comments are closed.