Fietstocht vanuit Bergen

Maandag 28 september 2020

Vrijdag 18 september hebben we een mooie route gefietst vanuit Bergen. Door de duinen naar Bergen aan Zee, verder door naar Schoorl, Hargen en de Harger- en Pettemerpolder en weer terug naar Bergen. Het was mooi zonnig en een pittige wind, in de duinen merk je daar niet zoveel van maar in de polder is het flink trappen.

De fietspaden zijn mooi aangelegd en slingeren door het heuvelachtige landschap en fietsend zagen opeens dit beeld.

Schoorl

Staatsbosbeheer is druk bezig om de natuurlijke dynamiek te herstellen en dit hadden we nog niet gezien, prachtig!

De herstelmaatregelen zijn gericht op het herstellen van de natuurlijke dynamiek en het tegengaan van verdroging in de Schoorlse Duinen. Daardoor ontstaat er weer een gezond en veerkrachtig duinsysteem waarin voor de duinen kenmerkende planten- en diersoorten tot ontwikkeling kunnen komen.

We fietsen weer verder om komen bij de Hondsbossche Zeewering ook een plek dat helemaal veranderd is. De basaltblokken grenzend aan de zee zie je niet meer, er is gigantisch veel zand opgespoten.

In maart 2015 was minister Schultz van Haegen bij de afronding van het project. Over een afstand van 8 kilometer is bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering 35 miljoen m3 zand opgespoten. Minister Schultz: ‘De kustverdediging van Noord- en Zuid-Holland is voor de komende 50 jaar weer op orde. 10 miljoen mensen in de Randstad zijn veilig dankzij deze projecten. En een belangrijk deel van onze economische motor is nu beter beschermd.’ De Noord- en Zuid-Hollandse kust is nu bestand tegen de zwaarste stormen en het verbrede strand en nieuwe duinen zijn geschikt voor recreatie en natuurontwikkeling. Het project was een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland.

Vanaf het fietspad heb ik de volgende foto’s gemaakt.

Hondbossche Zeewering

Hondbossche Zeewering

Hondbossche Zeewering

We vervolgden onze routen en in de Harger- en Pettemerpolder spotte ik een Tapuit.

Tapuit

Het rood is van de daken van de boerderijen die hier en daar staan, dit is echt een prachtige polder.

Terug in de duinen van Bergen kon ik deze Inktzwam fotograferen, waarna we een heerlijke kop koffie dronken bij Duinvermaak!

Inktzwam

Nu is het grijs en herfstig en gaan we een andere periode tegemoet.

4 Comments

Comments are closed.