Grauwe Klauwier (Lanius collurio)

We zijn gisteren teruggekomen van een midweek Dwingelderveld, een last minute boeking op het RCN park in Dwingeloo. O, wat was dat heerlijk, we zijn al vaak in die omgeving geweest en vinden het fantastisch om daar te fietsen en wandelen. Op de heenweg zijn we door het Fochteloeerveen gereden, een prachtig gebied en daar wordt de Grauwe Klauwier ook weleens gespot. De Grauwe Klauwier zien… het zal je gebeuren…!

Die maandagmiddag van aankomst op het park zijn we gelijk gaan wandelen en na het eten hebben we de fiets nog even gepakt. Op waarnemingen had ik al verschillende plekken gezien waar de GK gezien was en we besloten op onze fietstochten die plekken te bezoeken. Dinsdag stapten we af toen we een vreemd geluid hoorden, een man stopte ook en wist ons te vertellen dat dat geluid van een Draaihals was. Een Draaihals ook al zo bijzonder, geweldig om te horen. Toen ik zei dat we graag de GK zouden willen zien, vertelde hij dat we nog even door moesten fietsen en daar en daar stond een bankje en daar zou hij zitten. Nou, wij vonden het bankje en gewapend met verrekijker zaten we daar te hopen en hopen. Toen ik dacht :”Dit wordt niks.” kwam er een andere man met verrekijker en laat dat nu de Grauwe Klauwier kenner van het gebied zijn. Na weer een tijd kijken en kijken, zag hij hem verderop vliegen. En ja, toen was het zover.. verscholen in het groen zag ik hem ook.

Nou, het is een lang verhaal en om het nu niet al te lang te maken, even in het kort, alle avonden ben ik erheen gefietst, op zo’n 7 kilometer van het huisje en alle avonden heb ik hem gezien en ook kunnen fotograferen. Mijn man kwam me steeds ophalen en dan fietsten we samen tevreden weer terug naar het huisje. Ik heb er uren ingestoken maar dat ging niet ten koste van ons midweekje, wat hebben we genoten van het mooiste stukje Drenthe!

Grauwe Klauwier Lanius collurioHier kun je zijn masker goed zien,

Grauwe Klauwier Lanius collurioMooi op de rug,

Grauwe Klauwier Lanius collurioVerscholen in het groen, het waaide nogal en vaak zat er net groen voor zijn kop. hier net mooi vrij.

Grauwe Klauwier Lanius collurioZonder eerst met de verrekijker te speuren krijg je hem niet in de zoeker.

Grauwe Klauwier Lanius collurioZelf houd ik erg van zo’n sfeerplaatje.

Grauwe Klauwier Lanius collurioToen ik hem hier zag, kon ik vanachter een dikke boom deze foto maken.

Grauwe Klauwier Lanius collurioAnders laat ik nooit zoveel foto’s van één soort zien, maar voor mij is dit toch wel bijzonder. Ik mis het gewoon de tochtjes naar deze meneer:-)

11 Comments

 1. Wauw Willie!!!!!
  wat ene gave serie van de Grauwe Klauwier! Ik kan me voorstellen dat je daar meer energie in wilde steken en moet je zien wat het je heeft opgeleverd. Werkelijk fantastisch dit/. Ik doe het je niet na!
  Je weet nu gelijk voor een volgende keer waar je moet zijn 😉

 2. Willie je stak er energie in! Maar wat een fantastisch resultaat. Een prachtserie en ik heb een nieuwe vogel leren kennen. Ik merk dat je er echt van genoten hebt. En leuk dat jullie zo’n fijne week hadden!

 3. Oooohhh, ik ben nu al meerdere dagen in Dwingelderveld aan het speuren. Op Twitter kwam dit vogeltje meerdere keren voorbij. Kun je mij via de mail een verwijzing geven via Google Maps waar je deze hebt gespot. Dan ga ik daar ook op zoek. Morgen ben ik daar weer te vinden.

  Zou wel leuk geweest zijn als we elkaar daar hadden getroffen. 🙂
  Het is een prachtige serie!

Comments are closed.