Moestuintje

Een paar maanden geleden vroeg ik aan de voorzitter van de volkstuinvereniging of ik op de wachtlijst voor een moestuin kon komen. Van een wachtlijst was geen sprake want er waren een paar beginnerstuinen beschikbaar. Leden die er een rommeltje van maken, worden verzocht om orde in de chaos te scheppen, zo niet dan zijn ze niet langer welkom. En daar heb ik en nog een dorpsgenoot profijt van, we hebben een stuk van 5 bij 20 meter toegewezen gekregen, dus ieder 50 vierkante meter.
Omdat het een zooitje was werd er gezegd dat we het schoon opgeleverd kregen deze winter. Maar schoon wilde zeggen, bespoten met iets wat niet biologisch is en dat wilden we niet. Een andere oplossing was om het stuk met plastic te bedekken een paar maanden en dat hebben we gedaan.
Een paar meter was aardig schoon en daar heb ik rabarberplanten gezet die ik kreeg van een tuinder. Afgelopen week kreeg ik nog een viertal stekken van frambozen en er staan pioenrozen!

Gisterochtend was er een vergadering voor de ‘beginners’ waarin van alles ter sprake kwam. Nu ga ik zaden bestellen en een tuinplan maken, verder kan ik niets doen alleen maar dromen over heerlijke bietjes, worteltjes en boontjes enz. En bloemen mogen niet ontbreken, dahlia’s, margrieten, cosmea, tagetes ( je mag geen afrikaantje meer zeggen) enz.

Verder volg ik de podcast ‘moestuinadvies’ en de blog van het ‘Moesmeisje’ en bij de bieb leen ik tijdschriften en boeken.

Achter in de tuin staat een kist waarin het gereedschap bewaard kan worden en toen ik laatst daarop zat en de tuin overzag, zag ik vanuit mijn ooghoek iets bewegen…een rat. We keken elkaar aan en toen ging ie weer weg en ik gilde niet eens, mooi beestje!
Ik hoop dat ik volgend jaar een foto van iets eetbaars kan laten zien, belangrijk is dat ik er lol in heb…

 

 

moestuin

10 Comments

 1. Ohhh spannend! Zo leuk, lekker met de handen in de aarde en dingen zien groeien en bloeien… Ik ben benieuwd hoe en welke uitdagingen je te lijf gaat om het zo natuurlijk mogelijk te houden… en dan ‘natuurlijk’ ook zèlf nog iets te kunnen oogsten hihi

 2. Je bent heerlijk bewust, niet met gif laten bespuiten en geen Afrikaantjes. Sorry ik blijf ze zo noemen want die echte naam ga ik echt niet onthouden. Ben reuzebenieuwd wat je allemaal gaat kweken en eten van je landje.

 3. Mooi zo’n moestuintje. Hopelijk is het niet te ver van huis. Mijn vader had ook jarenlang een volkstuin, waar ik hem in zijn laatste jaren regelmatig hielp met het zwaarste werk.
  Zelf hebben we het er ook wel eens over gehad, maar ik vind dat zo’n moestuintje eigenlijk in je eigen tuin moet kunnen. Mijn vader moest er een klein half uurtje voor fietsen, terwijl het juist zo leuk is om ’s avonds voor of na het eten even een rondje door de tuin te maken. Hier en daar wat onkruid uittrekken, en eens stiekem kijken (en proeven) hoe de eerste worteltjes erbij staan … 😉
  Hoe dan ook, succes en vooral veel plezier ermee!

 4. Dat is een mooie nieuwe hobby. Er gaat niets boven verse onbespoten groente en fruit uit eigen tuin. Ik ben heel benieuwd naar het verloop, de oogst en de foto`s daarvan.

  Toen we hier net woonden hebben we een moestuin gehad, maar die bleek voor de wilde konijnen te zijn. Die waren er toen nog. Tegenwoordig hebben we een overlast aan slakken op “ons eten” buiten.

  Ik ben benieuwd hoe jullie dat biologisch gaan bestrijden, want we staan open voor ideeën.

 5. Leuk willie… een moestuin.
  Jaren hebben we zelf ook een moestuintje gehad en het was erg leuk. Op de plek van het moestuintje ligt bij ons nu een vogelvijvertje en dat is het hele jaar rond leuk. 😁
  Veel succes en plezier met het tuintje.
  Groet uit Drenthe,
  Geert.

Comments are closed.