Steenloper ( Arenaria interpres )

Afgelopen zaterdag ben ik samen met Petri aan het vogelen/fotograferen geweest. Vol verwachting reden we naar verschillende ondergelopen bollenlandjes maar dat viel enorm tegen. Petri kwam op het idee om naar “t Kuitje bij Den Helder te gaan en dat was erg leuk. Een groepje van zo’n zes Steenlopers liepen daar en dit soort is makkelijk te benaderen. Je gaat gewoon zitten en je wordt haast een soortgenoot van ze, beetje overdreven gezegd maar toch…
Ze foerageerden in een droog “spul” ze schudde het op als was het een dekbedje. Ik heb op internet gekeken of ik daarover iets kon vinden, dat lukte niet. Maar via Birdpix kreeg ik antwoord op mijn vraag. ( Ik zet regelmatig foto’s op Birdpix, vandaar. )
Het zijn de restanten van aangespoelde Hydroïdpoliepen. Dat is een soort kolonievormend dier, verwant aan kwallen en koraal. Een kolonie diertjes bouwt dit soort structuren die onder water op een plant lijken. Aan het einde van de “takken” zitten de poliepjes die voedsel uit het water filteren.

Een beetje bekvechten met elkaar, ze waren erg dichtbij vandaar deze uitsnede.

Het was een gezellige dagje zo met zijn tweeën, hopelijk volgen er meer!

 

6 Comments

  1. Wat een gave serie, zulke mooi standpunten, haar scherp en ook nog lekker dichtbij.
    De strandvogels staan nog op mijn lijstje voor komende tijd, moet het eerst eens wat minder hard waaien
    groetjes Ghita

  2. Wat een mooie serie weer. Het zijn stuk voor stuk prachtige close-ups geworden. Vooral de vierde vind ik geweldig mooi.
    Die opgedroogde restanten lijken me trouwens ook fijn nestmateriaal voor vogels. Je zou er bijna wat van meenemen voor in de tuin volgend voorjaar.

Comments are closed.